Thursday, 5 December 2013

Khasiat Kelapa Muda

Pulau Labuan memang tak asing lagi dengan buah kelapa, di labuan ni memang mudah nak dapatkan air kelapa. Biasernye di jual dgn harga RM2.50-3.50 mengikut saiz.  Kami dimaklumkan 90% bekalan kelapa diperolehi dari tanah besar Sabah . Sesekali di hujung minggu pusing pusing Labuan mesti singgah Medan Selera di Pantai Pancur Hitam untuk menikmati air kelapa muda. Di rumah sewa kami ada pokok kelapa tapi terlalu tinggi  untuk dikait.
Air Kelapa Muda; minum tepi laut.. Indahnya.. 

Banyak Khasiat air kelapa muda ni, antaranya : 


1. Mengurangkan demam panas. 
2. Menghilangkan rasa penat  dan lesu selepas berkeja berat.
3. Membersihkan saluran kencing dan melawaskan kencing.
4. Mampu menjaga fungsi pencernaan atau metabolisme dalam tubuh.
5. Mengurangkan  mual-mual dan muntah-muntah.
6. Membantu mngurangkan risiko batu karang. 
7. Merupakan cairan isotonik semulajadi. 

Seketika dulu Puding kelapa memang terkenal di Labuan, org semenanjung datang beli siap bawak masuk dalam kabin kapal terbang untuk dibawa balik -  memang sedap.  Tapi tak semua org pandai buat puding ni. Ada seorang pengusaha restoren pandai buat, malangnya kerana permintaan bekurangan dan kekagan masa beliau tidak lagi menjual puding kelapa. 

Kalau nak cube buat puding kelapa boleh cuba google " Puding kelapa Labuan" biasanya dihidangkan besama buah kelapa.. Sedapp n refershing. 

4 comments:

  1. Sedap plak teringat puding kelapa sejuk2 tghari ni....nak2 kalau cuaca panas kan.....saya pernah mkn kat KK dulu mmg sedap giler.....dia serve dlm kelapa muda tu....yg beli kat pasar filipina pon ok jgk...tapi tak sesedap kat seafood restaurant yg kitorang mkn mlm tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu...mmg betul tu.. kene cr kedai yg pandai buat.. sekali makan puding ni msti nak lagi...

      Delete
  2. salam pedasdanmanis;
    lepas penat2 bekebun... dpt minum air nyoq muda mmg puas lah...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam @na, stuju sangat lega rase kalo dapat nyoq pas letih bekebun..

      Delete