Friday, 29 November 2013

Perkembangan Pokok Fig / Tin

Salam jumaat, just nak share perkembangan pokok fig/ tin yang ditanam melalui keratan batang dari seberang.  Ada beberapa pokok gagal untuk berjuang kerana kesilapan tuanya menyediakan medium dan bekas yang sesuai. Medium  yang digunakan menyimpan banyak air  iaitu tanah merah + pallet + sedikit pasir. Ditambah pula tuan punya pokok rajin menyiram pokok sampai akar lemas. 

Pokok tin / fig  variasi purple jordan - umur 55hari selepas semai.Berikut adalah antara tips penjagaan sebelum dan selepas dipindahkan ke pasu. 

1. Pasu yang kecil - gunakan pasu yang kecil. Mengapa? sebab anda boleh kawal jumlah kelembapan dalam pasu dan menyediakan akar pokok supaya lebih kuat.  

2. Pemindahan anak pokok boleh dilakukan sebulan selepas keratan disemai. Anda boleh mengetahui akar sudah besedia apabila  akar sudah bertukar dari warna putih ke warna kecoklatan. Begitu juga dgn sistem akar yang beselirat menunjukan ia sudah besedia untuk dipindahkan. 

3. Sediakan campuran tanah hitam + batu pasir kasar + kompos.  Nisbah (1:1:1).  Boleh juga di tambah sedikit tanah merah. 

4. Boleh juga meletakan ketulan batu di dasar pasu untuk saliran air yang lebih baik. isikan campuran tanah kedalam pasu. 

3. Berhati-hati bila membuka bekas semaian supaya  akar tidak tecedera.  Buat lubang supaya ditengah pasu dan masukan anak pokok.

4.  Letakan anak pokok di tempat yang redup. sungkup jika kawasan persekitan agak panas di waktu tgh hari.  Setelah beberapa seminggu anak pokok sudah serasi degan tempat barunya - boleh letakan di tempat yang menerima cahaya matahari pagi antara sejam dua. 

5. Siraman boleh di buat sekali sehari. 2 kali jika tanah terlalu kering. Kami hanya menggunakan setengah cawan air untuk pasu seperti di atas. Sekadar melembabkan tanah. 

Kita sambung perkembangan pokok fig/tin di lain entri bulan depan. 

Thursday, 28 November 2013

Tentang Basil (selasih)

Basil (Ocimum basilicum) atau disebut selasih oleh masyarakat kita, merupakan herba yang mempunyai  aroma unik  seperti keluarga pudina.  Terdapat lebih daripada 40 kultivar basil di seluruh dunia, datang dengan  pelbagai  warna dan aroma. Ada yang bewarna hijau, putih dan ungu. Aroma pula seperti  bau limau, bunga cengkih, kayu manis, jintan manis atau thyme.

Italian giant basil. Berdaun besar di laman kami.

Antara khasiat Basil.

1. Basil baik untuk kesihatan jantung. Basil kaya dengan beta- karotena dan karotenoid, ia melindungi sel daripada kerosakan radikal bebas dan kolesterol. Basil juga mempunyai sumber magnesium, meningkatkan aliran darah, dan menggalakkan kesihatan kardiovaskular.

2. Basil untuk  kulit, minyak pati yang terdapat dalam selasih telah lama menjadi bahan alternatif organik dalam merawat kulit kering, jerawat dan psoriasis.

3. Basil menghalang beberapa jenis kanser. Ia mempunyai flavonoid yang melindungi struktur sel daripada kerosakan  bepunca dari radikal bebas.


4. Basil dikatakan  membantu dalam merawat sembelit , masalah pencernaan, kejang perut, dan banyak lagi.


Anak pokok basil unggu. Sekitar 20hari selepas bercambah.

Pokok basil mudah di biakan melalui biji benih atau keratan batang, untuk mendapatkan pokok yang sihat sentiasa tuai pucuk basil untuk pertumbuhan pucuk baru yg segar. Ada yg mengatakan supaya mencantas pucuk yg akan berbunga untuk mengekalkan rasa dan jangka hayat pokok semakin lama. 

Kami gunakan daun basil sebagai ulam dan sesekali dijadikan teh..

Wednesday, 27 November 2013

Kubis Unggu (Purple)

Harini nak share koleksi laman kami.. walaupun kubis ni tak membentuk jantung yang besar. Tapi kami bahagie dengan warnanya yg cantik dan unik.. Kami tanam di pasu yang digantung di tepi pagar (nak elak siput panjat).. campuran tanah seperti biase- tanah kompos, pasir, pallet  organik dan sedikit tanah merah.  Siram 2 kali sehari. Rasa daun kubis kami ni agak liat.. tapi boleh makan.


Kubis Unggu membentuk jantung, sebesar bola tenis je. 

Kubis ungu adalah dari keluarga brassica. Kubis ungu mempunyai nisbah nutrien dan vitamin (A dan C)  yang agak tinggi dan rendah kalori dan lemak. Selain itu ia kaya dengan serat. Biasanya dibuat salad, coleslaw, masakan tumis dan jeruk.  Kami cadang untuk dijadikan masak tumis bercili bila ia sudah sesuai untuk dituai.. 

Tuesday, 26 November 2013

Cili Fatalli

Cili  Fatalii adalah cili yg beasal dari keluaga  chinense Capsicum, di katakan  berasal dari tengah dan selatan Afrika. Ia digambarkan mempunyai  rasa limau dengan haba membakar yang setanding dengan habanero ..  Pada kami, rasa cili ni agak pelik bebanding cili-cili yg berada dipasan kita.. bau kepedasan yang agak unik mungkin menakutkan kita untuk menggunakanya, manakala rasanya memang pedas.  

Cili Fatalli dari Laman kami, pokok rajin bebuah .

The Scoville Institut  menyenaraikan Fatalii sebagai cili ketujuh paling pedas, antara 125,000-400,000 scoville. Cili ini berkulit nipis, bewarna hijau pisang bila muda dan betukar menjadi kuning bila masak. Cubaan kami untuk mengumpul benih beberapa kali  gagal sebab biji masih muda dan kuantitinya bijinya sedikit - pada zahirnya kelihatan sudah masak ranum. 

Monday, 25 November 2013

Sunday Harvest (24/11/2013)Tuaian petang semalam, satu2nya jagung yg menjadi, lobak putih, terung, cili, sawi krismas dan selasih.

Terung di buat pajeri, sawi, lobak  dan cili tumis air. Selasih dibuat ulam.