Wednesday, 22 January 2014

Timun Jepun

Salam dan selamat pagi.. kegagalan timun jepun untuk menghasilkan hasil... ini entry yang akan dibincangkan pagi ni.. 2 pokok timun jepun yang di tanam sebulan yang lalau gagal untuk mengeluarkan hasil gara-gara serangan kulat pada tanah dan mealybug. Pokok tebantut dan ini hasilnya sebijik saja sayur timun yang menjadi.

Timun Jepun Yang terbantut.. comel lotey... 


Buah sulung timun ni dijadikan ramuan dalam sushi roll.. Sedap.. proses penanaman semula dilakukan harap menjadi la lepas ni..

Aper yang kami belajar menanam timun ni :

1. Tanah kene sentiasa lembab..  siram 2 kali sehari cukup.
2. kene sentiasa pantau serangga perosak seperti mealybug dan aphid.
    (guna larutan minyak masak + sabun cuci pinggan)
3. Jangan beri baja organik yg mudah berkulat seperti sisa buangan dapur (mudah berkulat)
4. Membantu proses polinasi dengan mengambil bunga jantan.. dan kawinkan ke bunga betina.


Semoga tips di atas memberi manafaat kepada rakan-rakan.. :)

Tuesday, 21 January 2014

Keratan Anggur, Pendeknyee..

Salam dan Selamat pagi,  harini kami nak share keratan anggur yang cukup pendek tapi berjaya juga kami cambahkan. Agak terkejut juga bila kami terima pesanan dari China ni, sebabnya ianya terlalu pendek hingga tak sampai sejengkal pun. (boleh ker hidup nih) Dengan hati yang lara bertawakal lah agar ia berakar dan bercambah juga.  Nak tau cara kami cambahkan keratan ni? 

Anak Pokok anggur berusia 6 minggu ( untuk transplat kepasu) 


1. Cuci keratan - Bancuh larutan clorox bersama air dengan nisbah 1:9  - rendamkan beberapa saat dan cuci dengan air paip serta  gosok dengan berus gigi. Tujuannya untuk menaggalkan segala kotoran @ kulat.
2. Balut keratan degan tisu kertas (kitchen towel), lembabkan dengan air ( tidak becak)
3. Masukan kedalam zip bag dan letakan di tempat gelap dengan suhu bilik.
4. Cek 3-4 hari sekali. Jika ada kulat kene ulangi langkah 1.


Setelah lebih kurang 3 minggu kami nampak pangkal keratan membengkang dan nampak seperti keluar akar. setelah itu kami pindahkan kedalam cawan platik berisi pasir dan tanah hitam. Kini kami ada 5 anak pokok anggur ini..rupernye seperti di gambar bawah ni kalau berbuah nanti.. hehe.

manicure grape dari pembekal. 
Monday, 20 January 2014

Bunga Kunyit Cantik Berseri

Salam dan selamat pagi, harini nak share gambar sekuntum bunga kunyit yang mekar dilaman kami. walaupun hanya sekuntum, cukuplah untuk dijadikan ulam kami pada malam tadi.  Pokok kunyit ni kami tanam lebih kurang setahun yang lepas didalam polibag.  Tak berkesempatan nak mambiak rizom dan daunye kerana kami selalu tuai, apatah lagi nak berbunga. Kebelakangan ni mungkin kurang menu masakan yang  berasaskan kunyit tu yang sempat berbunga kunyit ni. 

Bunga kunyit cantik berseri.
Bunga kunyit pula berwarna putih  kekuning. Ia tumbuh majmuk seperti bersisik di sekeliling dalam satu induk. Bunganya tumbuh di tengah-tengah daun. Bunga kunyit enak dijadikan ulam yang dimakan mentah. Ia dikatakan mempunyai khasiat yang tinggi terutama bagi ibu-ibu dalam pantang (selepas bersalin).  Selain dimakan sebagai ulam, bagaimana anda menggunakan bunga kunyit ni dalam masakana anda? jom kongsikan..