Wednesday, 15 January 2014

Review Pisau bebunga..

Salam & Selamat pagi,  Harini nak share pisau yang kami beli melalui online. Pisau anti -bakteria yang amat tajam dan cantik.  Bertambah semangat untuk memasak dengan adernye pisau nih.
Antara ciri-ciri pisau ni :

1. Disaluti dengan corak bunga ros yang cantik
2. Boleh di asah ( tetapi hilang la sedikit bunga di bahagian yg tajam tu)
3. Harga amat bepatutan.
4. Grip tangan untuk keselesaan.
5. Tahan Karat

Kelemaham.

1. Grip tangan berwarna  putih pink mungkin mudah kotor.
2. Terlalu cantik sampai nak pakai pun sayang.

Sesiapa yang berkenan untuk membeli boleh hubungi kami melalui email pedasdanmanis@gmail.com. Kami akan link kan alamat seller kepada anda. (selagi stock masih ada). Saya bukan agent @ mengambil sebarang komisen.. hanya mau berkongsi barang baik..


Monday, 13 January 2014

Percubaan Tanam Petola Segi

Salam dan salamat tengah hari. Petola atau juga dikenali sebagai petola segi (nama sains: Luffa acutangula) merupakan buah dalam kategori sayuran hijau. Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Luffa atau Loofah/Lufah (dari bahasa Arab لوف) dan merupakan tumbuhan tropika dan sub tropika menjalar tahunan yang terdiri dari genus Luffa. Buah dari dua spesies, L. acutangula (Petola  Segi)  dan L. aegyptiaca (Petola Bantal) , ditanam untuk dituai sebelum buah matang dan dimakan sebagai sayuran. Itu sedikit mukadimah tentang petola.   

 
Anak semaian Petola segi

Cambahan pokok petola yang disemai terus kedlm tanah dan berpasukan kotak polistrin sudah bercambah dan mengeluarkan daun yang ketiga. Petanda baik pokok akan hidup subur. Tanah campuran top soil, tanah hitam dan pallet organik  (2:2:1) nampaknye membantu tumbesaran pokok ni. Harap ia berbuah dalam masa 60 hari dari disemai. Cumanya ruang agak terbatas bila pokok ni besar nanti tengah pikir mane nak pindah pokok ni (mungkin di belakang rumah).