Wednesday, 26 February 2014

Si Kuning Yang Jahat..

As Salam & Selamat Pagi,

Harini kami nak share gambar cili yang pernah bergelar cilli terpedas di dunia, Yellow Trinidad Scropion Moruga. Sebelum ini saya ada post gambar cili yang sama tapi berwarna merah. Pokok cili ni dah lame kami tanam, cumanya perkembangan agak perlahan sebab serangan bena dan aphid. Kami biarkan di celah-celah tanaman di laman kami. 


Semalam semasa membuat rondaan ternampak kelibat buah berwarna kuning.. Besar dan kami pasti ni adalah si kuning yang jahat.  Kalau nak potong cili ni kene pakai glove.. kalau tak bera tangan. Kalu masuk dalam masakan.. mule2 rasa tak braper pedas.. lame2 kejahatanya akan terselah.. dan bersedia lah untuk ulang alik ke toilet. 

Sekarang cili terpedas di dunia di ambil alih oleh Carolina Reaper, sejenis cili hibrid yang mungkin berasal dari varirsi trinidad moruga juga. 

17 comments:

  1. ingatkan capsicum kuning, rupanya ` Yellow Trinidad Scropion Moruga'..namanya pun macam ganas sket...sory makcaq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

      Delete
  2. Saiz die kecik.. kulit mggerutu... mmg ganas cili ni sud@is.. ingat nak cuber buat sos ala peri2..

    ReplyDelete
  3. sama ingtkn capsicum...ada gak cuba tanam tp x menjadi...nk bercambah pun susah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang agak susah Nadia, die ambik masa 20-30 hari untuk bercambah. Boleh la cube tanam lagi..

      Delete
  4. huh...pegang pun terasa pedas eh.......Lamanye nak bercambah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm.. kalau pegang tak raser aper... tapi kalau terkenye minyak die memang menusuk masuk ke liang.. bera sampai kemalam tak hilang.. Cili kategori extremely pedas memang lambat bercambah..mungkin sifat biji die..

      Delete
  5. Oooo baru akak tahu PM... pedas sungguh ye cili tu...

    ReplyDelete
  6. Wow..pedas dan ganas..warnanya pun menarik..macam warna lemon pun ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. jgn terpedaya dgn warna yg cantik.. betul tu cam lemon..

      Delete
  7. Wah saya belum permah coba menanam. Bikin penasaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba Ibu endah murniyati.. saya lihat ramai teman di indonesia menanam super hot pepper.. Subur..

      Delete
  8. salam PM, tk dpt nk bygkan kepedasannyer ni...apa2 pun warna &shape dia sangat cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam @na, raser mcm mkn cili padi kampung sepuluh bijik sekaligus.. hehe.

      Delete
  9. mak ai...anakmami tak makan pedas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami mkn pedas...tapi yg ni terlalu pedas..tak temakan. buat hiasan je la anakmami...

      Delete