Saturday 23 November 2013

Mee Hailam Jalen

Salam, Harini minggu ni kami nak share lagi satu resepi.. 


Bahan-bahan

Mee kuning 
Udang (4 ekor udang saiz sederhana)
Sekeping dada ayam
Sotong (3 ekor)
Daging (setengah mangkuk kecil/daging direbus dahulu)
Cendawan tiram/cendawan butang (4 keping dihiris )
Kobis (2 kelopak)
Tomato (1 biji dibelah 4)

Bawang Merah (2 ulas ditumbuk lumat)
Bawang Putih (2 ulas ditumbuk lumat)
Telur (2 biji)
Cili padi (4 biji tumbuk kasar)

Kicap Manis Jalen (2 sudu besar)*
Kicap Masin Jalen (1 sudu besar)*
Sos tiram (3 camca besar)*
Lada Hitam (1 sudu kecil)*
Minyak bijan (1 sudu kecil)*
(*gaul semua bahan bertanda dalam mangkuk)
Tepung jagung (1 sudu besar)
Garam dan gula secukup rasa

Hirisan daun sup dan daun bawang, secukupnya.

Cara-cara 

Rebus daging letak sedikit halia dan bawang putih dalam air rebusan.Setelah daging empuk toskan.Simpan air rebusan daging.Udang dibasuh,sotong dipotong ikut citarasa masing-masing.Daging ayam dipotong halus-halus.

Panaskan kuali masukkan cili padi,bawang merah kecil dan bawang putih yang ditumbuk lumat.Kemudian masukkan ayam diikuti dengan udang dan sotong.Setelah lebih kurang 2 minit kacau goreng bolehlah masukkan bancuhan sos diikuti stok daging.Masak hingga mendidih.

Masukkan kobis,tomato dan cendawan.Masak lebih kurang 4 ke 5 minit.Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.Gaul rata masukkan mee dan daging yang direbus tadi.

Setelah digaul sebati letak garam dan gula secukup rasa.Pecahkan telur dua biji didalam mee hailam Jalen.Masak sehingga telur masak.Hidangkan mee hailam dengan hirisan daun sup dan daun bawang.

Nota:
1.Telur boleh digoreng asing.Apabila hendak makan boleh dihidangkan dengan telur goreng mata.
2.Jika tiada minyak bijan boleh diganti dengan minyak cili.

Sila Link di bawah untuk mengetahui lebih lanjut tentang Jalen. 


Friday 22 November 2013

Serangan Siput

Musim Hujan kebelakangan ni, banyak pulak siput datang.. kemungkinan datang dari rumpun pandan di blakang rumah. Siput ni seronok betul makan anak-anak semaian kami.  Siang hari mmg tak nampak kelibat siput ni..mereka menyorok di bawah polibag..  bila malam mereka beraksi dengan hebatnye.. dengan memakan dan mengisap batang anak pokok... kalo tak hilang daun,, batang anak pokok akan patah. 


Siput mati menyerang daun bawang. 

Cara Kami nak bunuh siput ni senang jer, gune racun siput.. tabur jer sikit kat tepi pokok tu.. esok pagi bebuih2 siput tu mati.  Anda ada masalah serangan siput? 

Tahukah anda  ada krim kulit berasal dari Helix aspersa (sejenis  siput) yang dijual untuk digunakan pada kedutan, parut, kulit kering, dan jerawat. Satu kajian penyelidikan mencadangkan bahawa rembesan yang dihasilkan oleh Helix aspersa mungkin memudahkan pertumbuhan semula tisu yang cedera.

Wednesday 20 November 2013

Khasiat Peria

Harini nak cerita Peria, Nama saintifik Momordica Charantia. Ia sebenarnya berasal dari India dan  dibawa ke China pada abad ke-14. Orang Jepun memanggilnya Goya dan ampalaya di Filipina. Sebenarnye peria ni dikategorikan sebagai buah bukan sayur. Kebanyakan negara-negara Asia dan di wilayah Afrika, peria digunakan untuk merawat sakit perut dengan memakan  secara mentah.

Tuaian Peria di laman kami.
Kajian mengenai Peria

Peria  mempunyai sebatian antihelminthic. Bahan yang digunakan untuk rawatan penyakit gastrousus (pedarahan dalam perut/usus) dan boleh membunuh cacing parasit dalam badan kita. Di Togo , mereka menggunakan buah ini secara semulajadi menghapuskan cacing dalam badan mereka.

Khasiat Daun Peria

Daun peria juga dikatakan boleh digunakan untuk menyembuhkan beberapa penyakit. Menghalang bakteria malaria dalam tumbuh. Dengan merebus beberapa daun dan dan minum seperti teh. Anda boleh menambah bawang putih, garam, atau sedikit gula untuk mengurangkan rasa pahit daun.

Khasiat untuk pesakit Diabetes

Peria juga merupakan makanan terbaik untuk penghidap kencing manis. Ia mempunyai keupayaan untuk meningkatkan sensitiviti insulin dalam badan kita.

Lain-lain Faedah Kesihatan Peria

Peria juga mempunyai bahan anti-kanser. Terdapat dua sebatian yang terdapat pada pokok iaitu asid a- eleostearic , yang boleh anda dapati di dalam biji peria, dan asid 15,16 -dihydroxy -a- eleostearic , yang anda akan dapati di buahnya . Kedua bahan ini adalah ubat yang baik untuk masalah leukemia dan beberapa masalah darah seperti anemia. Ia membantu dalam menghasilkan sel-sel darah merah yang sihat dan baki jumlah sel-sel darah putih dalam badan kita. Ia juga menormalkan tekanan darah.

Peria juga mempunyai folates . Kajian sebenarnya menunjukkan bahawa ia mempunyai jumlah yang tinggi folates yang membantu dalam merawat kecacatan tiub saraf yang biasanya berlaku semasa awal kehamilan.

Ia mungkin sukar dipercayai tetapi peria juga mengandungi Vitamin -C. Vitamin C adalah baik dalam menghapuskan radikal bebas. Radikal bebas adalah punca sel-sel malignan , jadi membantu diri anda untuk makan Vitamin -C makanan yang kaya untuk mengelakkan pengeluaran radikal bebas dalam badan anda.

Kesan sampingan Peria

Ia boleh menyebabkan hipoglisemia (kandungan gula dalam darah terlalu rendah) kerana peria mengandungi charantin. Jika anda akan minum teh peria berlebihan atau makan terlalu banyak buah peria  anda akan mengalami hipoglisemia ini.

Jika anda tidak mempunyai kepakaran untuk menggunakan biji peria , jangan cuba untuk makan. Ini adalah sangat toksik, dan mungkin membawa kepada muntah, cirit-birit, dan juga boleh menyebabkan koma kanak-kanak. Jadi, jangan biarkan anak-anak anda makan biji kerana ia beracun.


Berjaga-jaga kepada wanita hamil : cuba untuk menjauhkan diri dari peria atau  mengurangkan pengambilan peria, Mengapa? Ini adalah kerana peria mempunyai monorcharins bahan yang mungkin mempunyai kesan sampingan pada rahim dan seterusnye kepada keguguran. 

p/s : info di ambil dari pelbagai carian google. 

Tuesday 19 November 2013

Tentang Daun Kesum

Daun kesum atau nama sintifiknya - polygonum minus tidak asing lagi pada kita. Herba yang digunakan dalam masakan seperti asam pedas dan laksa .Nama-nama  yang lain juga disebut Pudina Vietnam, Ketumbar Vietnamese dan pudina Kemboja.


Pokok kesum amat mudah untuk dibiakan, batang daun kesum yang di beli di pasar - di benamkan kedalam tanah yang kaya dengan kompos, pastikan pokok kesum mendapat cahaya dan air yg secukupnya. 


Daun Kesom dalam polibag di laman kami, di letakan besebelahan paip air. 
Secara tradisinya, di Vietnam daun kesum  dipercayai dapat mengurangkan nafsu seksual. Sami-sami Buddha menanam sebagai langkah membantu dalam mengurangkan nafsu, untuk menjadi  sami  mesti hidup membujang. 


Antara lain khasiat daun kesum ialah, menguatkan daya penglihatan,mengatasi masalah kembung atau ketidak hadaman, mengharumkan tubuh, mengatasi masalah keputihan dan mengatasi masalah kelemumur.

Ada lagi kegunaan daun kesum yang masih belum diterokai, untuk kami cukuplah sekadar menjadi herba di laman rumah untuk di jadikan rencah dlm masakan kami. Anda bagaimana? 


Monday 18 November 2013

Sunday Harvest



Salam, harini nak share tuaian semalam ; 

Terung putih -ungu dan hitam bulat, kancang panjang, tomatilo, bendi merah dan hijau. 

Kangkung telambat tuai,


Sebahagian terung, bendi di masak kari bersama kari daging.

tomatilo di makan begitu sahaja

Kangkung tumis bersama fishball.