Tuesday 24 December 2013

Sawi Pahit (untuk di jeruk)

Sawi yang kurang kami gemari tapi amat mudah untuk hidup dgn subur, benih ni mungkin terjatuh kedalam pasu pokok cili ni, tapi membesar degan cepat sampai anak pokok cili tak kelihatan. 



Rasa sawi pahit ni agak pelik dan dikatakan hanye sesuai untuk dibuat jeruk. Dah tengok resepi di website dan blog rakan cara untuk buat jeruk sawi ni agak mudah.

1. Jemurkan sawi seharian  sampai layu. 
2.  Cuci sawi dan lumurkan garam 
3.  Rendamkan sawi yang dilumurkan garam tadi  ke dalam bekas. Peram Semalaman.
4.  Keesokkan harinya, campurkan gula melaka dalam bekas.
5.  Simpan selama 3-4 hari. 

Sedap di masak bersama asam pedas ikan pari.. Nak mencuba sekejap lagi.. 

Monday 23 December 2013

Sunday Harvest (22/12/2013)

Salam, just nak share semalam punye tuaian. Baru saja musim hujan berakhir, banyak pokok  kelihatan kurang sihat kemungkinan akar lemas dan tanah menjadi padat akibat curahan hujan yang lebat.

Pelbagai  terung, cili sawi, kacang panjang dan selasih 

Kebanyakan pokok terung sudah kelihatan tidak bermaya mungkin bekas polibag sempit dan padat, akar tak menjalar dengan baik. Ada kelapanagn kene buat pengemburan tanah.

Semaian semula benih sayur sawi, tomato dan cili telah pun dimulakan. Semoga subur hendaknye.