Friday, 21 February 2014

Red Giant Mustard & Sawi Cina tak sedap..

As Salam & Selamat Pagi Jumaat, Harini nak share tuaian dua jenis sawi. Ini adalah sawi yang terakhir yg kami tanam di atas batas, agak tua dan ada yang sudah berbunga. Selepas ini mmg tak tanam dah jenis sawi ni sebab rasanya kurang sedap dan pahit.. hehe. Seronoknya.. due jenis sawi ni memang mudah di tanam, lagi2 sawi cina tu.. memang galak kalau cukup baja dan air. Walaupun sawi ni terkenal dgn khasiatnye - tetapi rasa pahit cukup memotong selera makan kami. kalau nak berdiet boleh la tanam pokok sawi jenis ni.

Thursday, 20 February 2014

Perkembangan Pokok Strawberi Kundasang

As Salam dan selamat pagi,  masih ingatkan dengan pokok strawberi yang dibeli dari Kundasang seketika dulu.. ada 4 pokok semuanya. Tetapi hanya 1 sahaja yang hidup. Antara sebab pemergian 3 pokok strawberi tu ialah :

1. Penggunaan medium yang salah ( kompos + cocopeat  adalah yg terbaik)
2. Terlebih cahaya matahari (Panas terik)
3. Pembajaan yang berlebihan.
4.  Tidak memagkas daun dan sulur.

Setelah belajar dari rakan rakan strawberi tanah rendah yang berpengalaman, bertambak keyakinan untuk   terus membiak pokok strawberi ni.

Ohh... update pokok tunggal yang berjaya hidup. Sudah berbunga semalam.. Semoge menjadi buahnye. Buat masa ni saya spray dengan air sejuk pada pagi dan petang untuk mendapat buah yang berkualiti.


Wednesday, 19 February 2014

Perkembangan Pokok Anggur

As salam & Selamat pagi, setelah beberapa bulan di semai dari keratan. Akhirnya pokok anggur yg dibeli dari Serawak oleh seorang hobbies kelihatan subur dan suker dgn cuace di Labuan.  Ini adalah salah satu dari 3 jenis anak pokok anggur yg saya tanam dan pokok ini paling sihat dan melayakan untuk dikongsi di dalam blog. hehe.

Anak Pokok Anggur Isabella

Tanah kompos, pasir, top soil dan pallet organik adalah ramuan tanah manakala saya tabur baja seminggu sekali. Semoga hidup subur dan berbuah dalam maser 7-8 bln dari sekarang. Antara tips yang diterima oleh para hobbiest anggur, pemangkasan dan pembajaan (tanah dan foliar) perlu untuk mengasilkan buah yang cantik. Kami akan kongsi nanti bila sampai waktunye. 
 

Tuesday, 18 February 2014

Tuaian Hari Isnin,

As Salam, dan selamat pagi.. agak lame rasernye tidak berkongsi hasil tuaian di blog ni.. petang semalam lepas pulang dari kerje ambik bakul dan tuai ape yang ada di laman. Istimewanya tuaian kali ni ada hasil yg bukan dari laman kami.. tapi dari dalam rumah kami (cendawan).  Selain itu beberapa jenis terung, cili, sawi  dan herba (selasih).Terung dan cendawan dijadikan tempura, sawi dijadikan masak tumis dan selebihnye dijadikan rencah dalam kari ayam. Makan besar kami malam tadi.

Monday, 17 February 2014

Terung Black Beauty

As Salam dan Selamat Pagi, Harini kami nak share perkembangan sayur terung yang diberi nama black beauty. Benih dari luar negara yang terkenal di Amerika kerana saiz yang besar dan kulitnya cantik (hitam). Pada mulanya kami agak ragu-ragu, bolehkan terung ni berbuah seperti negara asalanya. Jawapanye; ye....  


5/2/2014

Terung atau name saintifiknye Solanum melongena memang tidak asing lagi di Malaysia, Mungkin ada boleh jadikan terung sebagai koleksi tanaman di rumah anda. Selain sedap dibuat sayur ia juga sesuai dijadikan sebagai pokok hiasan. 

16/2/2014