Thursday, 13 March 2014

Bunga Kankung

As Salam dan Selamat Pagi,  Harini takde idea menarik untuk dimasukan kedalam blog. Sekeping gambar bunga kankung. Benih yang tersesat di tanah hidup segan mati takmau tiba2 mengeluarkan bunga. Cantik juga bunge kangkung ni, jarang jumpe kankung yg berbunga sebab belum sempat bebunga mesti dah dijadikan sayur. Biase kiter nampak bunga kankung liar jer di parit dan longkang kali ni mekar di laman kami..  Ini juga satu petanda yg laman kami dah mule semak.. kene buat kerje2 pembersihan nampakye. 

Wednesday, 12 March 2014

Kenduri Terung & Cili

As Salam dan selamat pagi, hasil tuaian petang semalam.. banyak pulak terung n cili ni.. rezki tu kawan-kawan di office la ni.  Kami dah tak larat nak makan terung.. hehehe.Terung jenis ni agak liat.. mgkin juga cuace yg panas dan kekurangan air. Sesuai untuk dimasak kari  atau seangkatan denganye.. Lepas ni nak cube tanam pokok terung  jenis lain pulak.
Tuesday, 11 March 2014

Stoberi Kundasang Sudah Mulai Masak.

As Salam dan Selamat Pagi.. Agak lame tidak update blog.. hari2 yang lepas agak sibuk dgn tugasan dan kerja2 rumah hingga tak sempat nak menulis tentang perkembangan laman kami..

Harini cukuplah sekadar mengupdate sekeping gambar yang di ambil dari laman kami. Buah Strawberi Kundasang yang hampir masak. Sebelum ni saya ada update gambar bunga nye.. sakarang gambar buah yg hampir masak pula. Saiznye agak kecil mungkin disebabkan oleh baka atau cuaca.


Tak sabar nak tunggu ia masak ranum dua ker tiga hari lagi. Antara tips yang masih di amalkan ialah dengan spray buah dgn air sejuk..  baja dengan unsur K. Tetapi guna baja organik pun sudah memadai.  Rancangan seterunye ialah nak menambah koleksi strawbery dari baka cameron pula.