Monday, 24 March 2014

Pemberian Istimewa

As salam dan selamat petang,  harini ni satu bungkusan istimewa dari seorang sahabat yang behati mulia telah sampai. Bungkusan  pos laju yang penuh dengan keratan mulberi, keratan bunga tongkeng, jerangau, benih sawi, terung F1 dan juga bunga telang. Beliau juga memberi tips cara penanaman pokok yg diberi. Terima Kasih diucapkan.

Masih segar : Keratan Mulberi, Bunga tongkeng dan jeragau. 

Berikut adalah sedikit sebanyak mengenai profile dan khasiat keratan yang di berikan oleh Nik Hamimah (Enkay ) kepada blog Pedasdanmanis. 

 1.Mulberi 

Mulberi merupakan tumbuhan asli di bahagian tengah dan timur China. Dikenali dengan nama botaninya, Morus Alba. Pokok mulberi menghasilkan buah berwarna putih, hitam dan merah.


Buah Mulberry mengandungi asid sitrik, gula dan vitamin C. Daun Mulberry pula mengandungi adenin, amilas, asid suksinik, karotena dan kolin. Biji Mulberi mengandungi ureas. Manakala kulit akar pokok mulberi mengandungi beta-amirin, minyak meruap, resinotanol dan sitosterol.

Bagi masyarakat di negara China, selain buahnya boleh dimakan segar atau dibuat jem, terdapat juga kegunaan lain. Secara tradisionalnya, buah Mulberi telah digunakan sebagai agen ubatan bagi memberi khasiat kepada yin dan darah, memberi kebaikan kepada buah pinggang dan merawat masalah lemah, keletihan, anemia dan masalah rambut beruban.
2. Bunga Tongkeng Bunga yang  di kenali di Malaysia dengan nama bunga tongkeng ini berasal dari  china. Ia juga dikenali dengan nama-nama seperti Chinese violet, Fragrant Telosma, Tonkin jasmine, pakalana wine, cowslip creeper,telosoma.


Merupakan sejenis tumbuhan memanjat yang mempunyai bunga yang harum. Batangnya  yang berkayu  boleh memanjat sokongan boleh memanjang sehingga 6 meter. Daunnya berbentuk hati mempunyai tangkai daun yang panjang. 

Bunganya yang berwarna kuning keemasan tersusun dalam jambak bunga sepanjang batangnya. Bau harumnya boleh dinikmati siang dan malam selama seminggu sebelum ianya layu. Baunya menjadi lebih kuat diwaktu malam.

Bunganya  dan pucuknya boleh dimakan. Putik bunga dan pucuknya  di goreng atau dijadikan sup. Bunganya sedap kaya dengan karbohidrat,protein dan vitamin A. Ia juga digunakan untuk merawat sakit mata.

3. Jeragau


Jerangau ialah tumbuhan yang berdaun wangi dan mempunyai ubi yang lebih wangi. Sehingga ia berkembang sepenuhnya dan menunjukkan bunganya yang hijautersendiri, jerangau (acorus Calamus) menyerupai beratus-ratus tumbuhan hutan yang lain, yang mempunyai daun panjang seperti pedang yang tumbuh dari rizom bercabang.Tumbuhan liar ini menyerupai rumput rampai dan biasanya dijumpai di kawasan berpaya atau berair. Ia boleh tumbuh pada ketinggian melebihi 3 kaki.


Jerangau biase  ditanam oleh kaum Melayu dan India untuk digunakan, khususnya secara luaran, sebagai ubat sapuan atau losen. Minyak pati ubinya digunakan secara meluas dalam pengeluaran minyak wangi dan perasa makanan. Mengunyah akar dikatakan dapat menghilangkan bau tembakau.

Benih sawi, terung dan bunga telang

Benih yang lain seperti sawi, terung dan bunga telang juga akan ditanam untuk memeriah lagi laman kami. Semoga benih-benih ini akan mehasilkan pokok yang sihat dan tuaian yang lumayan  nanti.