Friday, 7 February 2014

Percubaan Menanam Tembikai Merah


Salam dan Selamat pagi. Ini adalah percubaan kali ker-6 menanam tembikai..  Percubaan sebelumya sering gagal untuk besar hingga ketahap ini. benih tidak bercambah, dimakan siput, tanah tidak sesuai dan pokok mati secara tiba-tiba. Diharapkan pokok ni akan mengasilkan buah. 

  
Anak Tembikai Merah 
Tembikai (nama botani: Citrullus Lanatus) atau dikenali dengan Timun Cina di Pantai Timur, Semangka merupakan pokok menjalar (memanjat dan melata) yang berasal dari selatan Afrika dalam famili Cucurbitaceae. Penjelajah Afrika, David Livingstone, melaporkan bahawa terdapat banyak tembikai di padang pasir Kalahari, di mana ia tumbuh meliar dan dinamakan Tsamma.

Tumbuhan berbunga ini mengeluarkan buah aksesori yang dipanggil 'beri palsu'. Buah tembikai ini mempunyai kulit yang licin dan isi (selalunya merah) yang berair dan manis. Nama Citrillus vulgaris juga kadangkala digunakan untuk merujuk kepada buah ini (vulgaris bermakna biasa).

Buah tembikai mengandungi vitamin A, kukurbisitrin yang berkesan mengubati masalah ginjal dan salur kencing. Ia mengandungi sejenis gula dan garam yang berkesan melawaskan buang air kecil dan merawat masalah ginjal.

Thursday, 6 February 2014

Pesanan Bongkah Cendawan

Salam dan Selamat Pagi.. Harini nak cerita sikit pengalaman membeli bongkah cendawan. memandangkan harga cendawan di Labuan ni agak mahal dan susah nak jumpa. Datang minat nak blie bongkah cendawan tiram. Setelah membuat servey kami membuat pesanan dengan pengusaha cendawan yang agak terkenal di laman web. Kalau nak diperhatikan website nye memang hebat dan package yang diberi agak menarik - siap dengan e-book, baja EM dan tips. Dengan yakin kami pun buat pesanan.. Malangnye selepas buat pesanan seller hanya mengahantar ebook melalui email. kemudian berdiam..  Hantar  email n sms pun tak berbalas. Susah benar nak berurusan dgan seller mcm ni.. Setelah sebulan dengan paksaan barulah kami terima bongkah yg dipesan. (memang global la seller ni.. huhu) 

Dalam masa yang sama kami berkenalan dengan seorang lagi seller melalui Facebook Kak Sarah namanya.. memang baik orangnya. Kami juga buat pesanan dengan die.. memang terbaik kejap je die uruskan pesanan kami. Kami rekmen sgt kalau nak blie bongkah dari die.

Mudah sebenarnye untuk mendapatkan cendawan di rumah sendiri - berikut adalah caranye..

1. Bongkah cendawan yang matang ( bewarna putih)
2. Buka penutup dan buang benih cendawan (biji gandum)
3. Biarkan di tempat lembab ( balut bongkah  dengan kain basah / lembab)
4. 5-7 hari kulat cendawan akan keluar.
5. Tuai kemudian tutup bongkah 7-10 hari untuk mendapatkan hasil seterusnya.
7. Satu bongkah boleh menghasilkan antara 6-8 tuaian.Selepas 5 hari dibuka penutup

6 jam selepas  itu.. 

12 jam selepas itu 

24 jam selepas itu

Tuaian pertama dijadikan cendawan goreng tepung.. huhu.. Fresh dari rumah sendiri..