Wednesday, 26 February 2014

Si Kuning Yang Jahat..

As Salam & Selamat Pagi,

Harini kami nak share gambar cili yang pernah bergelar cilli terpedas di dunia, Yellow Trinidad Scropion Moruga. Sebelum ini saya ada post gambar cili yang sama tapi berwarna merah. Pokok cili ni dah lame kami tanam, cumanya perkembangan agak perlahan sebab serangan bena dan aphid. Kami biarkan di celah-celah tanaman di laman kami. 


Semalam semasa membuat rondaan ternampak kelibat buah berwarna kuning.. Besar dan kami pasti ni adalah si kuning yang jahat.  Kalau nak potong cili ni kene pakai glove.. kalau tak bera tangan. Kalu masuk dalam masakan.. mule2 rasa tak braper pedas.. lame2 kejahatanya akan terselah.. dan bersedia lah untuk ulang alik ke toilet. 

Sekarang cili terpedas di dunia di ambil alih oleh Carolina Reaper, sejenis cili hibrid yang mungkin berasal dari varirsi trinidad moruga juga. 

Tuesday, 25 February 2014

Labuan tidak akan mengalami ganguan bekalan air lagi...

As Salam dan selamat petang.. Lunch hour tadi singgah di Jabatan Bekalan Labuan (jelaskan bill tertunggak). Sudah beberapa bulan tak singgah di bangunan baru ni.. kali terakhir pada bulan December tahun lepas. Ada satu pembaharuan berlaku di laman bangunan ni.. Haaa.. lihat lah.. 

Pili air gergasi... 

Pada pengunjung blog yang melalui lebuhraya MRR2 tentu perasan objek yang lebih kurang sama bedekatan Pandan Indah. Cumanya lebih besar.. Adakah ini petanda Labuan akan mengalamai masalah yg same seperti di Selangor? Kriris air.. Di khabarkan oleh rakan di  Cheras sudah dekat seminggu rumahnye tiada air. 

Semasa kami sampai di Labuan pada 2010. Masalah air adalah adalah perkara yang menakutkan kami. Amat susah untuk membuat kerja harian,  memasak,  mencuci pinggan apatah lagi nak mandi. Penduduk Labuan terpaksa mencatu air kerana bekalan air di ambil dari Loji di Beuford Sabah tidak mecukupi untuk keperluan penduduk Labuan, puncanya mungkin kami terpaksa berkongsi air dengan industri oil n gas seperti Loji Methanol yg memerlukan air yang banyak untuk beroperasi. 

Mandi di pejabat, mengagkat air dari bawah ke tingkat 5 boleh dikatakan rutin seharian kami. Kami tak dapat bayangkan jika kami sudah mempunyai cahaya mata ketika itu.. tentu lebih sukar.  Nasib baik pada hujung 2011 satu lagi loji telah dibina di Beuford, maka masalah air dapat dikurangkan. Namun pada ketika ini -  masalah air masih juga berlaku tetapi tidak seteruk pada taun 2010 dan sebelumnya.

Oleh yang demikian hargailah air, siram pokok kesayangan berpada-pada jangan membazir.   :)


Monday, 24 February 2014

Cili Filius Blue dan Betik Sekaki

As Salam & Selamat Pagi.. Harini nak kongsi dua gambar pokok yg sedang segar di laman kami..  Dua pokok yang menarik hati kami untuk menanamnye.. 

1. Pokok betik Sekaki.. kenape sekaki?  kerana betik ini akan berbuah dengan cepat.. tinggi sekaki dah boleh berbuah.. Tapi dah sekali ni tak buah lagi.. camne? Bukan itu maksudnye.. pokok betik ni jenis dwaft- (bantut). Berbuah lebih cepat  dan pokoknye rendah dari pokok betik biase.  Sekarang  kami semai dalam polibag. Minggu ni cadangnya nak pindah ketanah.. tapi tak berkesempatan kerana kesibukan. Kami update progressnye nanti bila dah berbuah. 2. Pokok Cili Filius Blue. Cili kegemaran kami berwarna biru ke-ungguan. Subur dan telah menampakan kuntuman bunga. Tak lama lagi jadi lah buah nye yg cantik tu. Kami tanam dalam pasu yg ditelatak dibawah bersebelahan tempat letak kereta ( supaya tak terkena hujan berlebihan).. menerima cahaya petang sahaja.. syukur takder serangan aphid kali ni..