Thursday, 5 December 2013

Khasiat Kelapa Muda

Pulau Labuan memang tak asing lagi dengan buah kelapa, di labuan ni memang mudah nak dapatkan air kelapa. Biasernye di jual dgn harga RM2.50-3.50 mengikut saiz.  Kami dimaklumkan 90% bekalan kelapa diperolehi dari tanah besar Sabah . Sesekali di hujung minggu pusing pusing Labuan mesti singgah Medan Selera di Pantai Pancur Hitam untuk menikmati air kelapa muda. Di rumah sewa kami ada pokok kelapa tapi terlalu tinggi  untuk dikait.
Air Kelapa Muda; minum tepi laut.. Indahnya.. 

Banyak Khasiat air kelapa muda ni, antaranya : 


1. Mengurangkan demam panas. 
2. Menghilangkan rasa penat  dan lesu selepas berkeja berat.
3. Membersihkan saluran kencing dan melawaskan kencing.
4. Mampu menjaga fungsi pencernaan atau metabolisme dalam tubuh.
5. Mengurangkan  mual-mual dan muntah-muntah.
6. Membantu mngurangkan risiko batu karang. 
7. Merupakan cairan isotonik semulajadi. 

Seketika dulu Puding kelapa memang terkenal di Labuan, org semenanjung datang beli siap bawak masuk dalam kabin kapal terbang untuk dibawa balik -  memang sedap.  Tapi tak semua org pandai buat puding ni. Ada seorang pengusaha restoren pandai buat, malangnya kerana permintaan bekurangan dan kekagan masa beliau tidak lagi menjual puding kelapa. 

Kalau nak cube buat puding kelapa boleh cuba google " Puding kelapa Labuan" biasanya dihidangkan besama buah kelapa.. Sedapp n refershing. 

Wednesday, 4 December 2013

Telur Ikan Mayong

Pada satu ketika dahulu, 

Gambar ni diambil pada tahun 2011, telur ikan super giant yang agak sukar untuk mendapatkanya. Pada ketika itu kami sudah  berada di Labuan. Penduduk Labuan memang tak makan ikan mayong. So, kat pasar memang takda jual. Kalau ada pun belum tentu ada telurnya.

Telur ikan mayung

Nak dijadikan cerita, pada masa itu kami sedang menunggu kelahiran anak pertama kami, mengidam lah pulak telur ikan ni.. Mak ayah dan adik beradik dikampung turut membantu mencari telur ni. Takut kempunan la pulak baby dalam perut tu nanti. Bila dah dapat masalah pulak nak pos telur fresh ni ke Labuan. Maka di frozenkanlah sampai kami balik kampung. 

Nasib baik masa tu baru 7 bulan, sempat lagi balik naik flight semata nak makan telur ni. Tiket pun pada masa tu dah start murah. Susah kan duduk seberang laut ni, bila ada urusan yg biasa kita lakukan di tempat kelahiran kita takda pulak di tempat kita duduk sekarang. Betul lah pepatah " hujan batu di negara sendiri lebih baik dari hujan emas di negara org" - dalam kes ni negeri.. bukan negare. hehe. 


Tuesday, 3 December 2013

Cili biru (Filus Blue)


Cili Filius Blue  dikatogarikan dalam kumpulan Kapsikum (Capsicum annuum). Cili hiasan dengan warna  ungu kebiruan, dengan rasa agak pedas seperti cili padi siam (40,000 - 58,000 SHU). Warna buah bertukar menjadi merah bila masak. Buahnya lebat dan cantik sesuai dijadikan penyeri di  laman.  Cili ni dipercayai berasal dari Maxico.

Pokok Filus Blue di pasu tergantung di tepi pagar kami.

Pada kami cili Filius Blue ni agak senang untuk hidup dan tidak memerlukan penjagaan intensive. Serangan  serangga perosak pun kurang. Penyediaan tanah yang kaya dengan kompos dan saliran yang baik sudah cukup untuk mendatangkan hasil yang lumayan dalam tempoh 80hari.  Biasanya kami buat rencah menu bergoreng seperti nasik goreng. Monday, 2 December 2013

Sunday Harvest


Seperti biasa, hari minggu  menuai hasil apa yang ada di laman.  Kubis Purple dua kuntum, Sawi (red giant mustard ) dan tomatilo.  Ada dua bendi merah dah hijau (untuk stok benih). 

Tuaian 1/12/13
Kubis dibuat jeruk kerana daunya jantungnya agak liat. Boleh dimasak dengan asam pedas bila siap nanti. Menu malam ahad mehoon goreng besama sawi (Red giant mustard). Kami hanya tuai daun sahaja.

Red Giant Mustard bedaun besar.