Cili Filius Blue dikatogarikan dalam kumpulan Kapsikum
(Capsicum annuum). Cili hiasan dengan warna ungu kebiruan, dengan rasa agak pedas seperti
cili padi siam (40,000 - 58,000 SHU). Warna buah bertukar
menjadi merah bila masak. Buahnya lebat dan cantik sesuai dijadikan penyeri di laman.
Cili ni dipercayai berasal dari Maxico.
Pada kami cili Filius Blue ni agak senang untuk hidup dan
tidak memerlukan penjagaan intensive. Serangan
serangga perosak pun kurang. Penyediaan tanah yang kaya dengan kompos
dan saliran yang baik sudah cukup untuk mendatangkan hasil yang lumayan dalam
tempoh 80hari. Biasanya kami buat rencah menu bergoreng seperti nasik goreng.
Cantiknya cili ni.....bentuk mcm marble cili....nampak comel tapi pedas ye,,,,kalau marble cili tak pedas langsung....:)
ReplyDeleteAhaa..pokok kami ni xbraper nak sihat.. mcm marble tp kecik skit n buah die agak lonjong..
DeleteSalam Pedasdanmanis..sangat menarik buahnya..warna yang unik..dari mana boleh dapat benihnya?
ReplyDeleteWsalam Tarique, kami import..buat masa ni blum ada cili yg masak untuk dibuat benih, Duk kene petik jer.. kalau dah ada kami kongsi ya.
DeleteSalam Pedasdanmanis,
ReplyDeleteSedap nampak buahnya. rupa pun cantik
Wslam...terima kasih.. cantik n pedas...
Deletesedap nama cili ni yer
ReplyDeleteSesedap mate memandang..
DeleteTeringin juga tanam so far tak berjaya tanam cili
ReplyDeleteBetul tu.. cili antara pokok yang susah ditanam.. slalu sgt diserang..
DeleteHaiii.. cakkk.. salam kenal..
ReplyDeleteDone follow sini no. 21
Jom follow me back yea..
Leh saling kunjung mengunjung pasni.. heeee
http://tengkubutang.blogspot.com/
Kalau minat kucen,
Jom lea follow sini jugak.. heee..
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/
Sayang Kucing.. nice blog to visit.
Deletesalam ...cantik2 jenis cili kat kebun pedasdanmanis ni...tahniah
ReplyDeleteWsalam, terima kasih @na
DeleteAssalam, salam ukhuwah dari Bunda... pedas tak cili tu...tak pernah makan pun...tapi pernah tengok...
ReplyDeleteWsalam Bunda, pedas juga. sesuai buat sambal belacan..
Delete