Friday, 10 January 2014

Tomato lagi..

Salam Jumaat. Penghulu segala hari..  Anak pokok tomato dah membesar.. yess...  Lepas transplant dua minggu lepas terus subur. Minggu depan kena topup tanah dalam polibag ni sebab akar baru akan tumbuh di pangakal pokok. Pokok akan lebih kuat dan subur. 

Abaikan lopak air di belakang tu.. 

Batch tanaman yang kedua ni untuk support bekalan tomato yang berterusan di rumah kami. Ingat tak posting sebelum ini pokok pertama sudah beputik. So batch yang ini akan mula berbuah setelah batch yg pertama pencen dari berbuah nanti.  Bekebun ni sebenarnya memerlukan perancangan, sebab itu orang yang bertani sebenarnye bijak merancang dan mempunyai fikiran yang tajam.. hehehe.. 

Thursday, 9 January 2014

Percubaan Menanam Timun

Salam dan selamat pagi, terima kasih kerana sudi singgah di laman kami. Sedikit update laman kami iaitu semaian mentimun didalam cup polistrin. Masa diambil hanya 3 hari sahaja untuk bercambah. Menggunakan tanah kompos kelapa sawit dan di siram menggunkan spry 2 kali sehari. Diletakan di tepi dinding hanya mendapat cahaya matahari terus pada sebelah petang sahaja.  Hujung minggu ini kalau naik daun kedua bolehlah di pindahkan ke pasu. 

Semaian Timun 4 Hari. 

Ini cubaan ke dua menanam timun, kali pertama sebulan yang lepas (timun jepun) . Pokok subur pada permulaanya tetapi terbantut di pertengahan pertumbuhan. Sekarang  pokok timun jepun tu sedang berbuah.. tetapi hanya sebijik. Itu pun tak elok bentuknya.  Pokok timun ni pada pandangan kami agak cerewet sebab pokok mesti sentiasa cukup air dan baja. Jika tersilap memag tak subur lah jawabnya. Sekiranya ada tips tanam timun mari kongsikan bersama kami.  

Wednesday, 8 January 2014

Anak Sawi Dalam Pasu dan Cili Misteri..

Salam dan selamat pagi.... hari minggu yg lepas baru selesai memindahlan anak-anak sawi (dwaft). perkembangan agak memberansangkan. Biasanya lagi 15-20 hari dapatlah menuai  sawi ni..

Ini pula anak pokok anak pokok cili yang berkongsi pasu dengan sawi pahit , selepas sawi di tuai galak pulak petumbuhanya. Kami berpendapat akar sawi yg telah reput memberi nutrien kepada pokok cili ni. Ada juga cubaan aphid mengisap pucuk cili ni.. nasib baik sempat sembur dengan larutan sabun + minyak masak. 
Lupa nak tag cili apa tetapi rasaya benih import dari luar negara. Kita nantikan bila sudah berbuah nanti. 

Monday, 6 January 2014

Salad oh Salad

Salam, harini nak share gambar sayur salad yg ditanam di laman kami. Bekali cubaan mananam salad susah betul nak menjadi. Kalau jadi pun mcm dalam gambar bawah ni lah. Kurus jer... Bubuh baja pun tak mau besar.  Jgn terpedaya dengan teknik gambar yg kelihatan seakan2 salad di kedai.. Ni sekali ngap je abis dah.

Salad diwaktu senja. 

Benih salad agak ringan dan halus, ada tips menyemai bersama pasir supaya tidak ditiup angin. Kami tak pasti salad jenis apa, kami tabur pelbagai jenis tapi ini  saja yang hidup. Cubaan lepas ni nak pastikan tanah kaye dengan kompos.. Nak guna urea untuk boost kan die punye pertumbuhan. Smoge bejaye. Aminn...