Tuesday, 24 December 2013

Sawi Pahit (untuk di jeruk)

Sawi yang kurang kami gemari tapi amat mudah untuk hidup dgn subur, benih ni mungkin terjatuh kedalam pasu pokok cili ni, tapi membesar degan cepat sampai anak pokok cili tak kelihatan. 



Rasa sawi pahit ni agak pelik dan dikatakan hanye sesuai untuk dibuat jeruk. Dah tengok resepi di website dan blog rakan cara untuk buat jeruk sawi ni agak mudah.

1. Jemurkan sawi seharian  sampai layu. 
2.  Cuci sawi dan lumurkan garam 
3.  Rendamkan sawi yang dilumurkan garam tadi  ke dalam bekas. Peram Semalaman.
4.  Keesokkan harinya, campurkan gula melaka dalam bekas.
5.  Simpan selama 3-4 hari. 

Sedap di masak bersama asam pedas ikan pari.. Nak mencuba sekejap lagi.. 

6 comments:

  1. assalam.. subur sungguh sawi tu.. siang tadi kononnya nak beli asam pedas di kedai Mak Limah...tiada rezeki.. dah lewat... asam pedas Mak Limah ni ada jawi jeruk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'salam, terima kasih..asam pedas mak limah.. kami tak cube lagi asam pedas nye.. balik semenajung nanti boleh la cube..

      Delete
  2. sedap nya sawi tumis air ngan bilis.. penggemar sawi, sy baru ja semaii benih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sud@is..mmmmhh..sedap... dlm sebulan dpt lah tuai hasilnye nanti...

      Delete
  3. salam pedasdanmanis;
    jgn lupa update jeruk sawi ni ya...

    ReplyDelete
  4. Wsalam, okay @na. Ader kesempatan kami snap gambar n buat entry.

    ReplyDelete