Sawi yang kurang kami gemari tapi amat mudah untuk hidup dgn subur, benih ni mungkin terjatuh kedalam pasu pokok cili ni, tapi membesar degan cepat sampai anak pokok cili tak kelihatan.
Rasa sawi pahit ni agak pelik dan dikatakan hanye sesuai untuk dibuat jeruk. Dah tengok resepi di website dan blog rakan cara untuk buat jeruk sawi ni agak mudah.
1. Jemurkan sawi seharian sampai layu.
2. Cuci sawi dan lumurkan garam
3. Rendamkan sawi yang dilumurkan garam tadi ke dalam bekas. Peram Semalaman.
4. Keesokkan harinya, campurkan gula melaka dalam bekas.
5. Simpan selama 3-4 hari.
Sedap di masak bersama asam pedas ikan pari.. Nak mencuba sekejap lagi..
assalam.. subur sungguh sawi tu.. siang tadi kononnya nak beli asam pedas di kedai Mak Limah...tiada rezeki.. dah lewat... asam pedas Mak Limah ni ada jawi jeruk!
ReplyDeleteWa'salam, terima kasih..asam pedas mak limah.. kami tak cube lagi asam pedas nye.. balik semenajung nanti boleh la cube..
Deletesedap nya sawi tumis air ngan bilis.. penggemar sawi, sy baru ja semaii benih
ReplyDeleteSud@is..mmmmhh..sedap... dlm sebulan dpt lah tuai hasilnye nanti...
Deletesalam pedasdanmanis;
ReplyDeletejgn lupa update jeruk sawi ni ya...
Wsalam, okay @na. Ader kesempatan kami snap gambar n buat entry.
ReplyDelete