Salam, harini nak kongsi satu lagi resepi.
Bahan-bahan
Cili padi (satu mangkuk kecil/segenggam cili)
Bawang merah (4 ulas-Sebiji dimayang halus)
Bawang putih (3 ulas)
Halia (seinci)
Serai (1 batang)
Lengkuas (seinci)
Tomato (1 biji)
Sedikit gula melaka
Belacan
Garam (satu sudu kecil/ikut kesesuaian citarasa masing2)
Cara-cara
Semua bahan-bahan dikisar halus.
Tumis bawang yang telah dimayang halus.Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar halus.Goreng sehingga naik minyak dan letak garam.Suaikan rasa siap sambal sunda kita.
Slamat mencuba.
simple je senang nak buat kan
ReplyDeletesalam perkenalan dari ida
jemput singgah blog ida ye
umielman.blogspot.com
dah follow blog ni no 8
Silekan.. terima kasih follow.. dah jeguk blog Umielman, shaklee yep..
Deletemakan dgn nasi celery ngam kan? kena try ni..sambal mcm blh thn lama kan?
ReplyDeletehehe.. nasik putih pun sedap.. simpan lam peti asi 2 3 hari ok kot..
Deletebuat cicah jejemput pun boleh agak nya yer
ReplyDeleteBoleh, tak pedas sgt..
DeleteAda lengkuas mesti rasa mcm rendang sikit2 kan?kna cuba ni :)
ReplyDeleteYup, betul tu.. ader rase mcm rendang sikit.. bezanya sambal ni pedas n manis..
ReplyDeleteThanks greeat blog
ReplyDelete