(Dwarf Long Bean) Kacang Panjang Renek dari laman kami. Tidak sampai sekaki berbuah lebat.
Kacang panjang mempunyai komposisi
nutrien seperti protein, karbohidrat, lemak, serabut, kalsium, zat besi,
kalium, natrium, karotina beta, vitamin B1, B2 dan C. Cara penanaman adalah biji benih, pokok ini mempunyai akar tunjang dan
daripadanya berkembang akar lateral yang meluas manakala daunnya berjenis
majmuk.
Bunga berwarna putih kuning atau
ungu, berukuran 2 hingga 2.5sm dan terdapat dalam kelompok 3 hingga 6 kuntum
setiap tangkai bunga. Lengai berukuran antara 20 hingga
70sm dan purata garis pusat 1.2sm. Warnanya berbeza dari hijau muda hingga
merah hati mengikut varieti.
Pokok kacang boleh ditanam pada
persekitaran suhu 20 hingga 30 darjah Celsius dengan taburan hujan 138 hingga
168 milimeter (mm) setiap bulan. Pelbagai jenis tanah sesuai ditanam
termasuk tanah gambut, beris dan tanah bekas lombong dengan keasidan tanah (pH)
5.5 hingga 6.8.
Jenis serangga perosak dan penyakit
seperti ulat pengorek buah, pemakan buah kacang, lalat kacang, kutu daun,
antraknos, bintik daun, karat, lecuh anak benih, mozek daun dan reput pangkal.
Masa kutipan hasil antara 35 hingga
45 hari selepas menanam dan tempoh kutipan hasil antara 30 hingga 40 hari. Hasil dituai selepas lima atau enam
minggu penanaman dan penuaian berterusan hingga tiga atau empat minggu dengan
jangka hayat antara lapan hingga 10 minggu.
Berikut adalah beberapa khasiat kacang panjang untuk
kesihatan :
1. Mengurangkan kadar gula dalam darah.
2. Mengatasi hipertensi. (stress)
3. Mengurangkan risiko stroke
4. Mencegah serangan jantung
5. Meningkatkan fungsi organ pencernaan.
6. Mengurangi resiko terserang penyakit
cancer.
7. Membantu mengatasi sembelit.
Kacang juga dikatakan baik untuk menjaga kecantikan, mampu menjaga kulit dari
jerawat dan penyembuhan luka terakar. Ada juga kajian menggatan kacang panjang
boleh membesarkan payudara jika dibuat masker.
Sememangnya pokok kacang mudah ditanam, hasil yang cepat dan berkhasiat.
Okay kiter sambung esok.
|
No comments:
Post a Comment