As Salam & Selamat Pagi Jumaat, Harini nak share tuaian dua jenis sawi. Ini adalah sawi yang terakhir yg kami tanam di atas batas, agak tua dan ada yang sudah berbunga. Selepas ini mmg tak tanam dah jenis sawi ni sebab rasanya kurang sedap dan pahit.. hehe.
Seronoknya.. due jenis sawi ni memang mudah di tanam, lagi2 sawi cina tu.. memang galak kalau cukup baja dan air. Walaupun sawi ni terkenal dgn khasiatnye - tetapi rasa pahit cukup memotong selera makan kami. kalau nak berdiet boleh la tanam pokok sawi jenis ni.
Hahaa..betoi jugak..kalau pahit sangat nak makan pun tak selera..
ReplyDeleteBetul tu.. mgkin lmbat tuai jd lain rasanya...
DeleteSayang pulak rasanya pahit ye PM.... cantik menghijau tu dah menawan hati utk menanam nya kan...
ReplyDeleteKami beli benih ni sbb cantik lah... kalo subur di laman mmg cantik...
DeleteOooo kalu mcm tu tak nak la beli benih sawi jenis ni..
ReplyDeleteJgn mcm tu... cube la tanam dl.. mane tau lain rasanya di bumi terengganu..
DeleteSalam..
ReplyDeletesy ada tanam red mustard ni...kalau masak goreng ikan masin rasanya ala2 kailan ikan masin
Wsalam... tuai mase muda... rasanya mcm sawi... liat skit.. tapi tak mcam kailan..
DeleteSawi tu rasanya utk buat jerukkan?
ReplyDeleteSawi cina sesuai buat jeruk... cumenye red giant mustard sy kurg pasti.. mat saleh buat aper...
Deletesawi pakcoy kot kurang pahitnya.....
ReplyDeletePakcoy sedap.. mmg tak pahit.. sud@is ada tanam kan.
Deletekedua jenis sawi tu kena tuai masa pokok muda, rasa macam sawi biasa je , kalau pokok dah tua rasa macam pedas dan pahit (mentah) dan kalau dah masak rasanya lebih pahit dari peria Ini disebabkan pokok mustard ( x kira jenis) suka cuaca sejuk (spring)
ReplyDeleteYe tepat sekali gardener... terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu..
Delete