Sayur kangkung mmg terkenal di Malaysia.
Biasanya dibuat tumis goreng belacan dan penambah rencah dalam masakan kita
seharian. Kangkung dikatakan berasal
dari India, yang kemudian menyebar ke Malaysia, Indonesia, Cina Selatan,
Australia, dan Afrika. Di Cina, sayuran ini dikenal sebagai weng cai. Di negara
Eropa, kangkung biasa disebut swamp cabbage, water convolvulus, atau water
spinach. Kanking atara tanaman yang tumbuh cepat dan memberikan hasil dalam waktu
4-6 minggu selepas benih di semai.
Tanaman bernama Latin Ipomoea reptans ini terdiri
dan dua jenis ,iaitu kankung darat (kangkung cina) dan kangkung air (Kankung Liar)
yang tumbuh di parit dan sawah. Perbezaan antara kangkung darat dan kangkung
air terletak pada saiz daun dan warna bunga. Kangkung air berbunga putih kemerah-merahan,
manakala kangkung darat bunga putih bersih. Rasanya juga berbeza dimana kankung liar lebih liat.
Kangkung di Laman kami, cambahan kedua selepas dituai. |
Kangkung juga kaya dengan zat
besi, vitamin A, B complex, vitamin C dan omega 3. Antara khasiat kankung yang kita tidak ketahui ialah 1.
Mampu merehatkan urat saraf. 2. untuk mejaga penglihatan mata 3. mengurangkan
kadar gula dalam badan (diebitis). Oleh itu, mari jadikan kangkung salah satu tanaman sayur di laman anda :-
salam...subur betul kangkung awk ni...sy punya tak menjadi pulak kali ni...terbantut!
ReplyDeleteWsalam Nadia, terima kasih.. saya rasa tanah yg dicampur pallet organik + air siraman 2 kali sehari tu yg membuatkan kankung ni sihat.
DeleteSaya pun ada tanam.....slim2 je kangkung yg saya tanam dalam pasu...hehehe Kangkung ni kalau celur & cicah sambal belacan pon sodapppp....tatau plak boleh reduce gula dlm badan...nnt boleh inform mak saya....dia ada diabetes & suka mkn kangkung....;)
ReplyDeleteLynna, kangkung slim kurang baje kot.. betul tu sedap cecah smbal.. haritu tuaian petame kami buat rencah yong taufu.. Aa..saye ader bacer dalam artikel kat indon.. die tulis anti diabetes dan mengawal kandungan gula dlm darah..
Deletetgk je n3 ni teringat ada benih kangkong tk tertanam-tanam lg...sayur kangkong rasanya feveret semua kan?
ReplyDelete